Reteta Mucenici fara gluten
Reteta Mucenici fara gluten
Ingrediente:
640g faina universala Bezgluten
50g zahar pudra
300ml lapte
90g unt
2 linguri de ulei
2 oua medii
1 plic de drojdie uscata (9g)
coaja rasa de la o lamaie
2 plicuri zahar vanilat sau 1 fiola de esenta de vanilie
1 lingurita rasa de sare
1 ou pentru uns
hartie de copt sau 2 linguri ulei pentru uns tava
faina pentru tapetat tava
Din aluatul rezultat se obtin 20/25 de mucenici.
Ingrediente pentru sirop:
75 g zahar
200 ml apa
1 esenta de vanilie (dupa gust)
1 esenta de rom (dupa gust)
Mod de preparare sirop:
Intr-un ibric se pune apa, zaharul si se pune ibricul la foc. Se lasa pana da cateva clocote.
Se ia de pe foc si se pun esentele.
Pentru glazura:
150g miere
200g nuca macinata
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
Mod de preparare aluat:
Intr-un ibric se pune laptele la foc mic pana se incalzeste, se adauga untul si se mesteca pana se topeste. Amestecati drojdia in amestecul de lapte pana la dizolvare. Intr-un vas mai mare se pune faina, sarea si zaharul se amesteca si peste ele se toarna laptele cu untul si drojdia. Se bat oua-le cu telul. In timp ce se framanta se adauga cate putin din oul batut. Se framanta bine adaugand coaja de lamaie, zaharul vanilat si cele 2 linguri de ulei. Se lasa la dospit intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Dupa ce aluatul a crescut se fac suvite lungi si se formeaza opturi. Mucenicii se pun intr-o tava acoperita cu hartie de copt, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se ung cu ou si se dau la cuptor ( la foc potrivit) la copt pana se rumenesc. Dupa coacere se scot si fiind calzi se trec prin sirop apoi se ung cu miere si se tapeteaza cu amestecul de nuca, coaja de lamaie, zahar si zahar vanilat.