În perioada 18–28 aprilie 2025, magazinul va fi închis. Comenzile plasate în acest interval vor fi procesate începând cu 29 aprilie 2025. Vă mulțumim pentru înțelegere!
RETETA COZONAC FARA GLUTEN

RETETA COZONAC FARA GLUTEN

RETETA COZONAC FARA GLUTEN

Ingrediente

Ingrediente pentru 2 cozonaci:
1 kg faina universala Bezgluten
550ml lapte
4 galbenusuri
350g zahar
60g drojdie proaspata
50g de unt
coaja de lamaie rasa
coaja de portocale rasa, dupa gust
1 lingurita de sare
3 linguri de smantana
1 esenta de rom
1 esenta de vanilie
5 pliculete de zahar vanilat Pural
8 linguri de ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru crema:
500g nuca macinata (se lasa cateva bucati intregi pentru ornat)
5 albusuri
1 esenta de rom
2 zahar vanilat
50g zahar ( sau zahar pudra, se topeste mai repede)
4 linguri de cacao
2 linguri stafide inmuiate in esenta de rom sau rahat, dupa gust

Mod de preparare

Intr-o oala se pun: laptele, galbenusurile, smantana, zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, esenta de vanilie, coaja de lamaie, coaja de portocale, untul,  si se pune oala la foc mic amestecand cu telul continu. Cand se incalzeste bine, ca pentru cozonacul obisnuit, chiar mai cald (circa 40°C), se ia de pe foc. Se pune drojdia intr-un bol si se adauga 6 linguri din compozitia de lapte peste drojdie amestecand pana la dizolvare. Intr-un vas mai mare, in care se poate framanta, se cerne faina apoi se presara sarea si la mijloc se face o gropita unde se toarna drojdia dizolvata. Se acopera drojdia cu putina faina si se lasa pana se formeaza crapaturi pe deasupra  apoi se amesteca cu compozitia din lapte adaugand putin cate putin si se framanta timp de 30 minute. Dupa 15/20 minute (in timpul framantarii) se adauga putin cate putin uleiul cald. Aluatul se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit, aproximativ timp de 30 minute, pana isi dubleaza volumul intr-un loc cald (30°C – 35°C).
Intre timp se pregateste crema. Se bat albusurile cu zaharul, cu mixerul, se adauga cacao si mirodeniile. Se incorporeaza nuca macinata amestecand cu o lingura de jos in sus.
Se ung 2 tavi cu unt pentru cozonaci mari ( de dimensiuni, circa 30 cm lungime, 11 cm latime si 7 cm adancime). Dupa dospirea aluatului, avand mainile unse cu ulei, se imparte in doua parti egale. Una din parti se intinde, pe o suprafata unsa cu ulei, cu mana sau sucitorul, pana se obtine o foaie de circa 1 cm dupa care se pune o parte din crema si se intinde pe toata suprafata peste care se adauga stafidele sau rahatul dupa gust, se ruleaza si se pune in tava. Atentie! Avand prea multa crema cozonacul nu va creste. La fel se procedeaza si cu cealalta parte.(daca doriti cozonac impletit, aluatul se imparte in patru parti egale si folositi doua bucati pentru un cozonac).
Se acopera tavile cu prosop de bucatarie si se lasa, la loc cald, timp de 15 minute.
Se orneaza cozonacii cu bucatile de nuci, se ung cu un ou batut si se pun in cuptorul preincalzit, la 190°C timp de 60 minute (se verifica cu o scobitoare dupa cele 60 minute).

POFTA BUNA !

X